historien om gallo
Gallos grundlægger Johannes Nielsen var selv uddannet gartner og i foråret 1990 blev Gallo skolens økologiske gartnerprojekt opstartet med Lene Andersen som ledende gartner. Hospitalet lagde jord til projektet og "Vores Fælles Fremtid" støttede projektet med 46.000 kr. under mottoet ”Tænk globalt og handel lokalt”.
Hermed var begyndelsen på det, der senere blev til Gallo Gartneriet.
Der stilles en skurvogn op og bygges et drivhus på stedet, og man går gang med at forberede jorden til dyrkning. Der er ingen vand og el på stedet.
Der bygges en kompostbeholder, og de første hjemmedyrkede grønsager og blomster sælges fra den lille bod ved vejen. Der er usikkerhed, om jordstykket kan beholdes.
Projektet får en ny opholdsvogn, der kan undervises i, så der nu er to skurvogne. Desuden bliver drivhus nr. 2 stillet op. Det er nu helt sikkert, at projektet kan beholde jordstykket. Der bliver lagt dræn i en del af jorden og lavet højbede. Godt samarbejde med hospitalets gartneri. Der er tørke det år, og mange planter går til, da der ikke er vand på stedet.
og endnu et drivhus
Gallo skolens økologiske gartnerprojekt er nu helt etableret, og det får navnet ”Gallo Gartneriet.” Det har været svært at leve op til 100 % økologi, derfor kan der anvendes kunstgødning fremover, men der bruges stadig ikke sprøjtemidler. Drivhus nr. 3 stilles op.
Der er en del mennesker, der arbejder i gartneriet både i skånejob og langtidsledige i aktivering, samt frivillige. Der dyrkes i markdrift, dvs. ikke bede, på stykket ind mod Århus, og der dyrkes desuden på arealer ved Strandhuset. Der er stor aktivitet, og der dyrkes en del grøntsager til salg i den lille bod. Gartneriet samarbejder desuden med et kollektiv, hvor der udveksles grønsager, samt med andre gartnere. Der undervises i økologi, og andre emner tages også op. I denne periode opbygges en fast kundekreds.
Der er 6-7 medarbejdere enten i aktivering eller i skånejob. En udtalelse fra en medarbejder: ”Det er dejligt at ha' noget at stå op til, og at det også går til et godt formål - jeg kan specielt godt lide at få jord under neglene.”
Det grønne projekt med Ingrid Sandholdt som leder begynder samtidig med, at Lene Andersen er ledende gartner. Det grønne projekt er et treårigt projekt støttet af Socialministeriet, hvis formål er at få psykiatribrugere i skånejob tilknyttet arbejdsmarkedet mere permanent. For at målgruppen kan tilknyttes arbejdsmarkedet, er det vigtigt med tryghed og sikkerhed for fremtiden i ansættelse.
Mere jord braklægges, så der nu er de 2000 m2 gartneriet er i dag. Det største drivhus renoveres, og der bygges en jordbær pyramide. Skurvognen ved boden blev udskiftet. Der kommer flere nye medarbejder i skånejob.
Grenåbanen vil lægge en vej igennem gartneriet. Det betyder, at gartneriet trues af lukning. Der er nu 5 personer i skånejob og nogle i aktivering. Lene Andersen holder 15 års jubilæum.
Gallo Gartneriet siger farvel og tak til Lene Andersen for en formidabel indsats. Ingrid Sandholdt overtager ledelsen af Gallo Gartneriet i et fleksjob. Der kommunikeres stadig med Grenåbanen.
Der bliver lavet en underskriftsindsamling til fordel for gartneriet, og der er mange støtter, som gerne vil beholde gartneriet.
Gitte Bruun bliver ny ledende gartner i Gallo Gartneriet i fleksjob.
Der bliver lavet pilehegn langs banen. Der laves en lille potteplads til stauder og krydderurter, der sælges i boden.
Grenåbanen trækker deres krav tilbage, hvilket betyder, at gartneriet kan bestå!!
Gallo Gartneriet får et nyt halvtag bag boden. Der er rigtig mange i gartneriet - det bliver til 22 personer, frivillige såvel som folk i skånejob. Der bliver indlagt elektricitet i gartneriet og varmepumpe i opholdsvognen.
Gartneriet får en ny skurvogn, og der føres vand og el under vejen for at kunne forsyne begge dele af området.